Biografie

Geboren in 1948 te Spurk en dorp in de stad Bilzen. Jos werd grootgebracht bij zijn pleegouders in Werm-Hoeselt sinds hij zes maanden oud was. Op zijn zevende levensjaar keerde hij terug naar het dorp Spurk in Bilzen om daar vervolgens les te volgen aan de lagere school “Broederschool” te Bilzen.

Jos als klein kadee op de fiets.
Jos samen mijn zijn oudere zus die hem met de fiets naar school bracht.

In 1964 omwille van familiale omstandigheden en een nieuwe stiefmoeder werd het duidelijk dat Jos terug zou verhuizen naar Werm bij zijn pleegouders. Ondertussen was hij net afgestudeerd en had hij werk gevonden, in Luik, bij een bandenfabriek en vervolgens een bediende job bij de Ford garage te Tongeren. Na de verplichte legerdienst werd hij zaakvoerder voor een meubelwinkel te Seraing.

Carrière in stroomversnelling

In 1969 begon hij in het grootwarenhuis Priba te Genk dat later GB werd. Al snel maakte Jos carrière bij de GB en werd afdeling overste te Genk en Bilzen. Om vervolgens te verhuizen naar de marketing afdeling in het hoofdgebouw van de GB te Evere. Zo stond Jos in voor de PR van de wielerploegen van de GB. Eerst was er de ploeg Ton Ton Tapis later GB-MG. Nadien Mapei-GB en Mapei-Bricobi.

"Dit waren prachtige tijden met Chipollini, Bomans, Willems, Peeters, Museeuw, Roger De Vlaminck, Tom Steels, Claude Criquelion, Patrick Lefevere, Gian Carlo Feretti. Met prachtige overwinningen zoals Parijs-Roubaix en de Ronde van Vlaanderen." - Jos

Ook toen Johan Museeuw wereldkampioen werd herinnerd Jos zich nog levendig.

Na Bricobi kwam er Lampré-Daikin met onder andere Ludo Dirikxens en Johan Verstrepen.

"In mijn verlofperiode deed ik nog verder met het Landbouwkrediet en Marlux." - Jos

Jos als presentator, zanger en cabaretier

De stem in de ether

Op zijn 10de levensjaar kwam Jos al op de radio. Het begon allemaal op Radio Hasselt in het programma “Het Kinderuurtje va Meester Ongena en Paul Cabus”, waar hij gedichtjes inleesde.

Op de planken

Geboren als echte entertainer en zestienjarige knaap stond Jos al op de planken als acteur in verschillende toneelstukken.

Samen met Jean Wagemans en Hubert Lenaers† stichten hij een jeugdvereniging op, de “KAJ”.

KAJ

Om wat geld in de lade te krijgen werd er een cabaretgroep opgericht. Hun eerste optreden was in 1966 in Zaal “Onder de Toren” in Werm.

Door het grote succes in Werm kwamen ze enkele maanden later met het idee hun cabaretgroep verder te zetten. Zo trokken ze er op uit met een busje met alle leden van de KAJ naar in de naburige gelegen dorpen. Ook deze keer succes alom.

De Rietzangers

Vanuit deze groep ontstond dan weer het smartlappen orkest “De Rietzangers”. Met maar liefst 4 LP’s en een doorbraak op de Nederlandse TV in het programma “Een lach en een traan” met Johnny Hoes vanuit de zaal De Salamander te Maasmechelen.

Ook achter de draaitafels als DJ wist Jos het publiek te entertainen tot in de vroege uurtjes.

Jos achter de discobar

Als presentator zagen we Jos dan vooral op personeelsfeesten, zoals bv. Ford Genk waar hij praktisch alle vieren en feest heeft mee mogen organiseren, modeshows en tal van andere activiteiten.

In de jaren 80 toerde Jos langs alle Salamanders van het land met een eigen show. De ‘Salamanders’, de fameuze zalen van de brouwerij Bosteels naar het concept van de Beierse bierhallen . Die Salamander-zalen werden tussen 1958 en 1964 opgericht in Buggenhout (waar de brouwerij Bosteels nog steeds gevestigd is), Ingelmunster, Oostmalle en Maasmechelen.

Jos met zijn eigen show in de Salamander-zalen

Jos met zijn eigen show in de Salamander-zalen

In de jaren 80 zat Jos mee in de organisatie van de Sprookjes Stoet in Maasmechelen.

Het typetje Boer Jef

Jos als boer Jef

Ook kennen we Jos van de “Minsterse Kloeteraai” met Johnny Erlich. Hier werden tal van CD’s opgenomen. De voorstellingen hadden steeds uitverkochte zalen.

Vervolgens hoorde men Jos op de vrije radiozenders Radio Hoeselt, GRK en Demervallei Diepenbeek. Op Radio 1 deed hij samen met Jan Wauters rechtstreekse voetbalverslaggeving. Hij was vaste verslaggever voor destijds Thor Waterschei-Winterslag – Standaard Luik en Luik – Charleroi. Ook in het programma Sportcafé hoorde men Jos samen met Luc Verschuren, Jacques Vermeire, Dirk Somers en Armand Schreurs. In het programma Scheurkalender was Jos ook moppentapper van dienst. Op radio 2 is Jos ook actief geweest als sportverslaggever en moppentapper.

Verschillende optredens met Danny Vanroy en Dirk Swennen als muzikale begeleiders in heel vlaanderen.

"Er is geen zaal in Limburg die ik niet heb gezien." - Jos

Goede doelen

Dat Jos het hart op de juiste plaats heeft weten we allemaal. Maar wist je dat Jos zich inzet voor mensen met een beperking? Zo was hij de eerste die modeshows organiseerde met mensen met een beperking en zette hij tal van acties op ten voordele van de Klavertje 3 – een school uit het buitengewoon onderwijs.

Tevens steunde hij ook andere projecten zoals Kom op tegen kanker, Kinderkankerfonds, Kleine Prins, Huis Erika Thijs, …

Huidige activiteiten

Stil genieten van zijn verdiende pensioen ziet Jos niet zitten. Hij blijft actief bij tal van verenigingen.

 • Al jaren is Jos vaste presentator, zanger en moppentapper bij de Bonte Avond te Zutendaal.
 • Medewerker en Zanger bij Zin In Zang
 • Privé en publieke optredens als presentator, zanger en animator
 • Goede doelen

Sport

Naast wielrennen is Jos gepassioneerd voetbalfanaat. In zijn jeugdjaren speelde Jos voetbal bij Cercle Tongeren en werd kampioen met de juniors in 1966-1967.

Ploeg Cercle Tongeren 1966-1967

Opgericht in 1969 en onafgebroken nu reeds iets meer dan 2.000 op de teller telkens op zondagvoormiddag maken de Priba Boys een groot deel uit van het leven van Jos.Hij was stichter en voorzitter en stond zelfs tot zijn 55ste tussen de palen.

Priba Boys was de eerste ploeg die aan migrantenwerking deed in Genk. - Burgemeester van Genk

De Priba Boys telde +- 24 leden met een achttal verschillende nationaliteiten.

Priba Boys

Privé

Jos is gehuwd en vader van 1 dochter, met wie hij ook samen op het podium heeft gestaan. Trotse grootvader van twee kleinzonen van 19 en 17 jaar.
Afkomstig van Spurk in Bilzen, maar ondertussen woont Jos al 50 jaar in Diepenbeek.

Jos zijn dochter Patricia met Roy Black waar ze met hem samen het nummer schön ist es, auf der welt zu sein zong.

Huldigingen en onderscheidingen

 • Gouden Kwartje – Bree
 • Trotoirleeper – Bilzen
 • Bronsgroene Leeuw – Provincie Limburg
 • Gouden Legpenning samen met Stijn Konings – Genk
 • Humor zonder grenzen – Hasselt & Provincie Limburg
 • 35 Jaar Bonte Avond – Zutendaal
 • Al bijna 20 jaar voorzitter van Spurk kermis