De Rietzangers – Hoe het allemaal begon.

Cabaret ten voordele van de KAJ

Jos ging na zijn studies terug in Werm wonen bij zijn pleegouders wonen. Hij had ondertussen werk gevonden in Luik bij een bandenfabriek.

Een jaar later stichten Jean Wagemans en Hubert Lenaers† samen met Jos een jeugdvereniging op, de “KAJ”.

Om wat geld in de lade te krijgen werd er een cabaretgroep opgericht. Hun eerste optreden was in 1966 in Zaal “Onder de Toren” in Werm.

Door het grote succes in Werm kwamen ze enkele maanden later met het idee hun cabaretgroep verder te zetten. Zo trokken ze er op uit met een busje met alle leden van de KAJ naar in de naburige gelegen dorpen. Ook deze keer succes alom.

Het oprichten van het orkest

Een poosje later kwam dan het idee van Jos en Jean Dieu een orkestje op te richten de “The Mussmen”. (men noemde de mensen van Werm de mussen en die van Alt-Hoeselt, het naburig dorp de spreeuwen)

  • Jean Dieu: Accordeon en algemene leiding
  • Jef Dieu, Jefke Parthoens en Marcel Wagemans: Gitaar
  • Jos Wagemans: Saxofoon
  • Dieu uit Jesseren: Drums
  • Annieke Parthoens & Jos Roofthooft: Zang
  • Jean Wagemans: Techniek & Geluid

Na ongeveer een jaar werd de naam The Mussmen vervangen door “The Sparrows”.

Al snel stroomde de optredens van her en der binnen. Totdat, er een Hollander uit Maastricht, Johnny Blenco de groep ontdekte. Hij wilde een tegenhanger voor het zo bekende orkest “De Heikrekels”. Dat lukte deels en zeker in onze regionen maar uiteraard niet in Holland. Hij wilde een Nederlandstalig naam zoals De Heikrekels en zo werden “de Rietzangers” een feit.

De Rietzangers

Bezetting
  • Jean Dieu: Accordeon en algemene leiding.
  • Jef Dieu, Jefke Parthoens en Jos Vanlessen: Gitaar
  • Salvo: Basgitaar
  • Yves Jamaer: Solo gitaar
  • Jos Wagemans: Saxofoon
  • Etienne Vanhees: Drims
  • Annieke Parthoens en Jos Roofthooft: Zang

Hij zorgde er voor dat in 1967 het eerste plaatje op de markt kwam: ”Ik vergeet je niet”. Nadien volgden er nog drie singeltjes en dit omwille van het grote succes overal. De andere nummers vind je dus terug in de rubriek De Rietzangers.

Fans waren er in overvloed. Met enkel bussen fans werden de verplaatsingen gemaakt, allen met een blauw petje en dito sjaal. De organisatoren zouden het geweten hebben, veel volk, verteer en stemming.

Stemming maken, de mensen laten meezingen en dansen met in een bijna volledig Nedrlands repertoir was het moto.

De grote doorbraak

Op 21 juli 1969 was het hoogdag, er was net kleuren TV en Armstrong drukte die dag zijn schoenzool in het maanstof. Die dag bracht ook de grote doorbraak met zich mee voor “De Rietzangers”.

Voor het eerst mochten de Rietzangers hun nummer brengen op de Nederlands TV in het enorm populair programma “Een lach en een traan” met Johnny Hoes en de Zangeres zonder Naam. Maar ook vedetten zoals Corry en de Rekels, De Heikrekels en niet te vergeten het allereerste TV optreden van Vader Abraham met het nummer “Zeven zonen had Vader Abraham” en de Zwarte Lola passeerde de revue.

Ondertussen stond Werm op zijn kop. Onvergetelijk!

Dit succes heeft jaren geduurd, mede ook dankzij de opkomst van de vrije radio zoals Radio Hoeselt, Arcan Radio en Radio Haren. Maar zoals aan vele mooie liedjes een einde komt, ging na een 14 jaren muzikale hoogdagen het licht van de Rietzangers uit.
Het was goed geweest.

Er kwam enkele jaren later nog een reünie. Ook toen moesten de mensen zich in twee groepen splitsen omdat de tent uren vooraf al volzet was.  Ze waren verplicht nog een tweede optreden te doen. Ongelooflijk hoe populair de Rietzangers nog steeds waren. Zoveel wagens in de straten van Werm had men nog nooit gezien.

Als vrienden en familieleden ging elkeen toen zijn eigen familiale weg op. Alleen Jos bleef in de wereld van optredens en muziek. Nu nog trouwens.

Beluister hieronder de liedjes van de Rietzangers en reis mee terug in de tijd.

Ik vergeet je niet
Ja-Ja Baby
Als jij maar heel dicht bij me bent
Oh was ik maar dood
Vaarwel m’n schat
Kus me nog een keer
Kom in m’n armen
Vaarwel meisjelief